Historie

Chevrolet (znám také jako Chevy) byl založen dvojicí Louis Chevrolet a William Crapo Durant v Detroitu. Louis Chevrolet odstartoval svou závodnickou kariéru v roce 1907 za volantem vozidla Buick Bug. Buick získal motoristický podnikatel William Crapo Durant a udělal z ní úspěšnou značku. V roce 1908 byl Buick součástí Durantovy společnosti General Company of New Jersey – která byla později přejmenována na General Motors. Netrvalo to dlouho a Louis Chevrolet, Schumacher své doby, upoutal Durantovu pozornost. Dne 3. listopadu 1911 se oba muži spojili a založili společnost Chevrolet Motor Car Company – a zrodila se legenda.

Díky vedení Duranta se Chevroletu dařilo a nabýval na síle. Značka Chevrolet se stala synonymem pro kvalitu, hodnotu, spolehlivost a cenovou dostupnost. Tento fakt potvrdila skutečnost, když Chevrolet sesadil Fordův model T z 1. místa v prodeji a začal dominovat tabulkám ve Spojených státech na celých příštích 40 let (1936-1976). V roce 1963 bylo dokonce každé desáté prodané auto v USA značky Chevrolet.

Kolem roku 1915 Durant ztratil kontrolu nad General Motors, ovšem v roce 1916 Durant oznámil, že vlastní 54,5% akcií a znovu tak GM ovládl. V roce 1918 vyměnili v GM pístové motory za Ketteringovy motory, které chladily pomocí hliníkových pohyblivých žeber. V roce 1923 GM postavil v Evropě svou první továrnu General Motors International A/S v dánské Kodani. Záměr byl začít prodávat do skandinávských zemí (Norsko, Švédsko a Dánsko), baltských (Estonsko, Lotyšsko a Litva), Německa, Polska, Československa, Rakouska, Maďarka a Ruska. Vůbec první vůz co byl vytvořen v USA a Kanadě, Chevroletova dodávka, se poprvé vyrobil v Kodani 7. ledna 1924.

V roce 1924 se William S. Knudsen stal prezidentem Chevroletu a také členem týmu vedoucích pro GM. V roce 1929 Chevrolet představil nový šestiválcový motor pro komerční užití. Tento motor byl pojmenován „The cast iron wonder“ díky svojí vyjímečné výdržnosti. V roce 1935 Chevrolet představil Suburban Carryall, osmimístný půl tunový truck. Velká událost se poté stala až v roce 1950, kdy Chevrolet představil novou automatickou převodovku (Powerglide). Pro Chevrolet to byla velká událost, protože ji na trh uvedl jako první ze všech výrobců levných automobilů. Tři roky nato se na svět podívala Chevrolet Corvette.

V roce 1954 Chevrolet představuje V-8 motory, které budou v roce 1955 použity do jejich trucků. V roce 1958 Chevrolet představuje El Canino, rok na to Corvair. V roce 1962 přichází na řadu znějící Chevy II. V ten samí rok americká justice obvinila GM a tři Chevrolet dealery podle Shermanova antimonopolního zákona, že prodávali pod cenou. V roce 1966 je jim nařízeno nesdružovat se s jinou společností nebo redukovat prodeje nebo neprodávat pod cenou. Ten samý rok Chevrolet představuje Malibu a Camaro. Rok 1975 v říjnu přinesl vůz Chevette. Americký T byl poprvé designován Opelem a vyráběn pod GM v Argentině, Brazílii a Anglii a prodáván pod jmény Kadett, Chevette, Gemini nebo K-180. V roce 1976 představuje velká a luxusní auta od Chevroletu, Pontiacu, Buicku a Cadillacu. Rok 1979 přinesl představení dalších vozů – Buick Skylark, Chevrolet Citation, Oldsmobile Omega a Pontiac Phoenix X.

V roce 1981 GM tvoří Truck & Bus Group se zaměřením na design, strojírenství, výrobu, prodej a služby pro všechny GM trucky, autobusy a dodávky v Severní Americe a po celém světě. V roce 1982 se GM Assembly Division, Chevrolet Motor Division, a GMC Truck and Coach Division spojili a vytvořili Truck & Bus Manufacturing Division. Vedení bylo v Pontiacu v Michiganu. V roce 1983 se GM a Toyota dohodli, že se spojí a vytvoří New United Motor Manufacturing, Inc. (NUMMI) k produkci malých vozů Chevrolet ve Fremontu v Kalifornii v továrně patřící GM. Rok 1984 přinesl facelift staré Chevrolet Corvetty. V roce 1988 přichází řada Geo, která obsahovala vozy Geo Metro, Spectrum a Tracker. V roce 1993 Toyota a GM vytvořili dohody, na jejímž základě GM vyráběl v USA vozy Chevrolet Cavalier a následně je Toyota prodávala v Japonsku. V roce 2001 je poprvé prodáván v Japonsku vůz Chevrolet Cruze vytvořen GM v partnerství se Suzuki. Cruze je první vůz vytvořený v Japonsku od roku 1930. V roce 2003 GM řeklo, že modely pro rok 2005 GMC Envoy XL, Envoy XUV a Chevrolet Trailblazer EXT budou první vozy, ve kterých představí inovativní ekonomickou technologii na šetření paliva. Podmínkou však byla přítomnost motoru 5300 V-8, technologie dokázala ušetřit 8% paliva.

V roce 2001 se General Motors rozhodl koupit většinový podíl Deawoo Motor a zformovat GM Daewoo. Společnost začla operovat 17. října 2002. GM se rozhodl přejmenovat vozy na něco chytlavějšího, proto začal s Daewoo Lacetti, kterému se dostalo jména Chevrolet Optra. V některých zemích (Kanada, Indie, Izrael) vůbec značka Daewoo neexistovala, vozy se prodávali jako Chevrolet. Od 1.10.2004 přechází automobilka GM Daewoo pod Chevrolet, takže z autosalonu této značky už budou vyjíždět pouze vozy "Chevy". V roce 2005 byli prakticky všechny značky Daewoo přejmenovány na Chevrolet. Vyjímky jsou : Čína – Buick a Chevrolet, Jižní Korea – GM Daewoo, Austrálie a Nový Zéland – Holden, USA – Chevrolet, Suzuki, Kanada – Chevrolet, Pontiac a Suzuki.


Chevrolet Volt a Chevrolet Malibu získaly 5 hvězdiček v ... 23.11.2011

Chevrolet Volt a Chevrolet Malibu získaly 5 hvězdiček v ...

Curych. Elektrický automobil s prodlouženým dojezdem Chevrolet Volt a nová vlajková loď značky v Evropě, Malibu, byly oceněny maximálním počtem ...

Chevrolety Aveo sedan a Captiva oceněny pěti hvězdičkami EuroNCAP 26.10.2011

Chevrolety Aveo sedan a Captiva oceněny pěti hvězdičkami EuroNCAP

Curych. Nový Chevrolet Aveo sedan a SUV Chevrolet Captiva získaly pět hvězdiček od New Car Assessment Program (EuroNCAP), které dnes zveřejnilo ...

Chevrolet Volt získal ocenění ECOBEST 2011 29.09.2011

Chevrolet Volt získal ocenění ECOBEST 2011

Volt získal další významné ocenění před začátkem prodeje v Evropě Chevrolet Aveo ve finálové skupině pro AUTOBEST 2012

Chevrolet věnuje 100 automobilů SOS Dětským vesničkám 29.09.2011

Chevrolet věnuje 100 automobilů SOS Dětským vesničkám

Chevrolet slaví 100. výročí darováním 100 automobilů "Wheels for Kids" (Kola pro děti) evropské partnerství zapojí dealery a ...

Chevrolet získal druhý mistrovský titul v Poháru konstruktérů ... 04.09.2011

Chevrolet získal druhý mistrovský titul v Poháru konstruktérů ...

Další triumfální den pro Chevrolety Cruze; 1. a 2. místo v 1. závodu a 1-2-3 v 2. závodu! Muller, po dvou vítězstvích, novým lídrem hodnocení ...

<< 1 2 3 >>