Koupě vozu - Možné případy a situace

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Koupě auta na inzerát

Koupě na inzerát je nejriskantnější variantou pro pořízení ojetého vozu. Pravděpodobnost, že natrefíte na podvodníka, který tímto způsobem prodává kradené auto nebo vůz zatížený leasingem či hypotéčním úvěrem, je velmi vysoká. Jakmile se objeví takovéto problémy, pachatele mnohdy nenajde ani policie a vy přijdete nejen o auto, ale i o peníze.

Komentář této chyby:
Jestliže se vybavíte potřebnými dokumenty (kupní smlouva, předávací protokol, záznam  o technickém stavu vozidla) a máte základní znalosti jak vypadá dokumentace k vozidlu, nemůže se Vám stát, že naletíte podvodníkovi. Dále se vyvarujte nevhodného místa k uskutečnění obchodu ( různé benzínové pumpy, parkoviště atd.) Chybu uděláte, když budete důvěřovat prodávajícímu a neověříte si o vozidle informace.
Závěr:
Auto na inzerát můžete koupit, ale opatrnost je velmi důležitá.

2) Koupě v malém bazaru

Nevýhodou malých bazarů je zpravidla velmi zúžená nabídka a nedostatečné technické zázemí. Tito prodejci většinou fungují na bázi komisního prodeje, nepřebírají tedy žádné právní záruky za nabízené vozy. Ani z finančních důvodů nejsou malé bazary schopny poskytovat záruky na původ vozu či záruku vrácení peněz v případě, že byl vůz v minulosti zatížen leasingem, zástavním právem nebo hypotékou. Mnoho aut prodávaných v malých bazarech pochází z dovozu.

Komentář této chyby:
Zdůvodnění trochu nesmyslné. Nezáleží na velikosti, ale na službách a přístupu k zákazníkovi. V malém bazaru by pro Vás měl být nejdůležitější stav automobilů a autobazaru, jeho vybavané a čistota. To, že některý prodejce má místo na 20 aut neznamená, že koupit si tam auto je riziko.
Opět je nejdůležitější vědět, jak má proběhnout transakce a jaké dokumenty musí být její součástí.
Závěr:
Jestliž v malém autobazaru najdete auto, které Vám vyhovuje, neodcházejte jenom proto, že auto stojí v malém autobazaru.

Pokud si chcete být absolutně jisti původem auta nebo původností (originalitou) jeho identifikátorů, nechte jej prověřit u nezávislé odborné firmy. SOVA (se Sdružením na Ochranu Vlastníků Automobilů) doporučuje obrátit se např. na společnost Cebia, spol. s r.o., ale jistě existují i další firmy, které se touto činností zabývají.
 

3) Nedostatečné prozkoumání celkové nabídky (koupě prvního zdánlivě ideálního auta)

I ojetý vůz je pro většinu lidí poměrně významnou investicí. Rozhodně se proto vyplatí navštívit více bazarů a porovnat rozsah jejich nabídky, ceny a kvalitu prodávaných vozů i kvalitu služeb, které poskytují. Je také dobré věnovat pozornost celé nabídce daného bazaru a nespokojit se s prvním vozem, který vám prodejce nabídne.

Komentář této chyby:
Vzhledem k tomu, že internet je médium, kde můžete získat obrovské množství informací o automobilech, je nepravděpodobné, že by jste tuto chybu udělali. Na internetu je několik webů s desetitisíci prodávaných ojetých automobilů. Zde získáte vše co potřebujete. Hledáte auto a ne největší autobazar, takže hlavním kritériem pro vyhledání Vašeho auta bude auto samotné.
Závěr:
Vyberte více aut, protože na internetu auto vypadá dobře, ale skutečnost může být jiná.

4) Neprověření původu vozu

Nechcete-li přijít o své peníze, kupujte ojeté auto zásadně u firmy, jež vám vystaví písemnou doživotní záruku vrácení peněz v případě, že se kdykoli v budoucnu ukáže, že vůz byl odcizen v tuzemsku nebo v zahraničí, případně že šlo o vůz zatížený hypotékou, leasingem či zástavním právem. Zkušené firmy prověřují vozy nejenom v tuzemských, ale i v evropských databázích odcizených vozů a v databázích leasingových společností.

Komentář této chyby:
Na té záruce si prostudujte, kolik peněz Vám firma vrátí !!!! K této chybě žádné připomínky nemáme.
Závěr:
K prověření aut je zapotřebí čas. Takže, když budete požadovat několik dnů na prověření auta, prodejce podezřelého auta na Vás pravděpodobně čekat nebude.

5) Přecenění vlastních možností splácet leasing

Pokud se rozhodnete pro financování vozu formou leasingu, zhodnoťte reálně své finanční možnosti. Stává se občas, že zákazník bazaru neodhadne dobře svoji finanční situaci a po čase zjistí, že pravidelné leasingové splátky jsou nad jeho síly. Někteří takoví zákazníci pak zkoušejí všechny, tedy i nečestné cesty, jak se závazků vyplývajících z leasingu zbavit.

Komentář této chyby:
Tak nevím proč se zde mluví o nečestnosti. Jestliže Vám prodejce předá kalkulaci se všemi platbami, ke kterým se v případě uzavření smlouvy zavážete, tak si určitě dokážete spočítat jestli na to máte.
Závěr:
Klakulačku s sebou a počítat, kolik to vlastně za to auto zaplatíte

6) AUTO PROVĚŘĺ FIRMY

U vozidel, která nebyla poprvé uvedena do provozu v Česku, je dobré zjistit, zda nejsou hledána jako kradená kdesi v zahraničí nebo zda tam nebyla vyřazena z provozu po totálních haváriích.

Tím se za honorář zabývají specializované firmy, z nichž nejznámější je pražská Cebia. Některé velké bazary - zejména ty, kde auta před dalším prodejem vykupují či pracují s leasingem - zajišťují takovou prověrku už před přijetím vozu k prodeji.


7) RŮZNÁ MĺRA RIZIKA

Byť žádná ojetina není bez rizika, že je kradená, z kradených dílů sestavená, těžce havarovaná či z několika rozbitých aut slepená a podobně, hrozí nejmenší míra zmíněných zlých okolností při koupi vozu u značkového prodejce či v bazaru, který před dalším prodejem ojetiny za svoje peníze vykupuje a smluvně zcela jednoznačně při problémech garantuje vrácení peněz.

Dál se riziko zvětšuje v následujícím pořadí: příbuzný - přítel, klasický autobazar, který bere ojetiny jen do komisního prodeje, inzerát a konečně neznámý člověk na ulici.

8) KLĺČKY NAPOVÍ

K vozidlu by měly být originální klíčky, nejlépe dvoje. V případě duplikátů může obavy či nepříjemná podezření rozptýlit doklad o tom, proč byly původní zámky s klíčky měněny.

Mohlo se tak stát z logických důvodů - po ztrátách klíčků, po havárii, po poruše zámků a podobně. Klíčky často zajímají také policisty na hraničních přechodech do západoevropských zemí.

Nechají si je ukázat a v případě duplikátů obvykle přistupují k důkladnější prověrce, zda vůz není v jejich zemi hledaný jako kradený.